В света няма гастроном, който да не харесва камамбер!
За повечето от тях, той е най-добър една седмица след изтичане срока на годността му. Тогава под коричката се образува втечнената текстура, прославена в една от най-популярните картини на Салвадор Дали.
Имам си един елементарен тест, проверен през годините. С него се уверявам дали парчето камамбер е истинско или е имитация. Съчетавам го с глътка червено таниново вино. В резултат от това в устата се получава ... металически вкус. Това сирене НЕ СЕ СЪЧЕТАВА С ЧЕРВЕНИ ТАНИНОВИ ВИНА!
Преди време съпругата ми бе за два дни в Турция и донесе шест вида сирена, сред които и "kamamber peynir".
Реших да подложа на тест турския аналог, заедно с оригинала, закупен от търговска верига. Тестът сработи само при аналога. Френският "оригинал" се съчета повече от добре със силното таниново вино...
И това се случва при несъпоставими цени:
Петнадесет лева за килограм - за турския продукт;
Двадесет и осем лева за килограм - за "оригинала";
Възниква въпрос - кой позволява вноса на тези боклуци?
Колкото до отговора на въпроса в заглавието - турските аналози са отлични, защото в тях липсва химия и са направени от мляко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар