петък, 13 юли 2018 г.

ПО СОЛТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

В кухните на християнските народи има своеобразна Света троица от продукти, които се получават на базата на регулирана ферментация - хляб, сирене и вино.
През последните двадесет години доказахме на света, че вината ни са съизмерими по качество с добрите френски . За съжаление - не можем да кажем същото за хляба и сирената. Може би защото в производството и търговията с тях има твърде много политика? Или поне - твърде много регулации...
Повечето от любителите на добрата кухня помнят времето, когато новооткритите френски ресторанти в София започнаха да предлагат изпечени на място френски полубагети. Бяха ароматни и безумно вкусни, особено на фона на масовия български хляб, приготвен от фуражна пшеница.
Преди време научих защо са толкова хубави тези хлебчета. Оказва се, че се правят по точно определена рецепта и не се прави компромис с продуктите. Колкото и парадоксално да звучи, секретът не е само в качествата на брашното... Най-важната съставка се оказва ... солта. Именно тя, добита по древния способ в Геранд /полуостров в южна Бретания/ допринася за незабравимия вкус на този хляб. Оказва се, че съставът и е сходен със този на солта, добивана в района на Поморие. За жалост, у нас е останал само музея в солниците, и е проблем да се намери тази стока в търговската мрежа. Във Франция солта от Геранд е защитена като регионален продукт и е в основата на един от най-популярните в света хлябове. Същото следва да се направи и по отношение на солта от Поморие и тя да влезе като регионален продукт в архитектурата на Черноморската кухня. 
И това не е всичко:
Това, което в най-пълна степен говори за качествата на добрия ресторант е ...солта. Ако на масите е поставена същата сол, която се използва и в приготвянето на храната, нивото е ... скромно. Каквото и да е направил ресторантьора по отношение на подбора на продуктите, обслужването и интериора
Ако на масите е поставена Fleur de Sel, това означава, че е предвиден и финалния акорд при оценката на ястията.
Тя е като пудра от микроскопични снежинки, винаги стои леко овлажнена, поради което солниците се съхраняват в цилиндрични кутийки от тиково дърво.
По солниците ще различите отличният ресторант от добрия!
Това ми каза преди много години един Гастроном. 
С главна буква!

Няма коментари:

Публикуване на коментар