петък, 6 юли 2018 г.

БЪЛГАРИЯ И ЗВЕЗДИТЕ НА МИШЛЕН

Защо в България няма ресторант с мишленова звезда? Този въпрос   ми зададе гост, докато отпивахме отлично  Поморийско вино в един от бургаските ресторанти. Наложи се да излизам с хумор от ситуацията:
1. Мишлен са отлични гуми, но трудно разбирам връзката им с гастрономията;
2. Календарите с момичетата на "Пирели" ни харесват повече от червените справочници на мишленовските ресторанти;
Това - в рамките на шегата.

Хранил съм се в ресторанти, на които мишленовските не могат "да им донесат вода", по отношение на качеството на храната. И двете причини за това навярно са продуктите и хората, които дяволски добре ги приготвят.

Колкото и да е странно, един от тях, бе под огромен брезентов навес - на 46 улица, между 5 и 6 авеню - Аржентински бар / грил. За 30-те години на съществуването си той не е бил отличен с нито една звезда, но това не е проблем да предлага удивително добре приготвено телешко. Чорисото бе прекрасно допълнено от отлично аржентинско вино, а 18-те унции Чураско /над половин килограмов шиш с накълцано и обработено говеждо/ бе просто фантастично!
Можем ли да направим нещо подобно в България?
Да!
Но само ако възродим производството на местни продукти и върнем старата методика за подготовка на кадри в туризма! 
Методиката!
С качествените вина сме напред, но с Гастрономията - изоставяме. 
Гастрономическият туризъм е целогодишен и играе ролята на локомотив за свързаните с него сектори в селското стопанство!
Както възродихме качественото винопроизводство, така трябва да възродим и производството на чисти, натурални продукти. 
Ако успеем в това - звездите сами ще кацнат!
Между другото - първообразът на днешния знаменит справочник е била най обикновена пътна карта на един от парижките райони, издадена от Мишлен в началото на миналия век. На нея са били отбелязани работилници за ремонт на автомобилите, аптеките, от които е било възможно да се закупи бензин /в онези години само те са продавали тази течност/, както и местата, в които пътниците са можели да се нахранят добре. По късно се появяват звездите, които и до сега означават:

- Една звезда - ако минавате през съответния град - посетете ТОЗИ ресторант;
- Две звезди -  ако минавате наблизо, посетете ТОЗИ ресторант, дори ако се налага да се отклоните с около 50 километра от маршрута;
- ТРИ ЗВЕЗДИ - за да посетите ТОЗИ ресторант си струва да планирате отделно пътуване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар