четвъртък, 5 юли 2018 г.

ASSIETTE DE FROMAGE - ОТПРАВНА ТОЧКА КЪМ ГАСТРОНОМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ


Не случайно французите казват, че няма проблем, който да не могат да разрешат между крушите и сиренето. При тях плодовете са в началото, а на финала има чиния с поне пет вида сирена. 

Assiette de fromage, сырная тарелка или плато със сирена...
Всяка година съм принуден да обяснявам защо в менюто на повечето от добрите ресторанти у нас това не се предлага. Или ако се предлага, е на ниво - сирене от нисък клас и кашкавал за пици. Спомням си ужаса в очите на приятелите ми, виждайки "творението" на един "несебърски" готвач. 
Ако искаме да привлечем и задържим туристи с добра гастрономическа култура, трябва да се придържаме към добрите практики - .Assiette de fromage, сырная тарелка или плато със сирена.
Задължително е в тях да присъстват поне 5 вида сирена, нарязани на късчета от по 30 - 35 грама всяко, така, че по възможност да съдържат част от коричката. Има правило, съгласно което видовете сирена се подреждат в кръг по посока на часовниковата стрелка от 7 до 17 , като се започва от почти неутрални на вкус и се градира до остри, дъхави , покрити с плесен продукти. 
За всеки вид сирене се предлага различно вино от региона, като се започва от леките шардонета и се приключи с тежките вина от типа на херес. За изчистване на вкусовите рецептори, между различните видове сирена и вина се предлагат малки червени ябълки.
Както казват гастрономите: 
"Най-добрата и здравословна храна се приготвя само с помощта на остър нож". 
Разбира се, да не забравяме и  тирбушона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар